over ons

Op het Proefeiland van IJburg zit een groene oase.


View Larger Map

Buren hebben sinds eind 2016 samen een stuk van het Proefeilandpark in gebruik als tuin. De grond is zonder einddatum beschikbaar gesteld door de gemeente Amsterdam. Op dat moment moesten verschillende tijdelijke buurttuinen in de omgeving plaatsmaken voor woningbouw. De tuinders die verhuisd zijn naar het Proefeiland hebben hiervoor samen een nieuwe vereniging opgericht: Moestuinvereniging Proefeiland.

De cirkel in het midden is verdeeld over de dertig leden van de vereniging en bestaat uit individuele tuintjes in de volle grond en tuintjes in bakken. Daaromheen loopt een pad langs bloemen en kruiden. Deze kijktuin is publiek toegankelijk. Dit alles wordt op biologische wijze onderhouden door de leden gezamenlijk.

Buurtbewoners die bereid zijn om naast een individueel tuintje ook de gezamenlijke delen te onderhouden kunnen zich aanmelden voor de wachtlijst om lid te worden. Leden betalen een jaarlijkse contributie voor de kosten die we maken, want we hebben geen structurele subsidies.

Beslissingen nemen we samen in de tuindersvergaderingen. Zo verdelen we ook de taken onder de leden. We vinden het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt en dat iedereen kan meedoen. Een tuintje kost wel doorlopend tijd, maar dan kun je samen genieten van een van de mooiste plekken op IJburg.

Welkom op het Proefeiland from Julia Roeselers on Vimeo.

Welkom op het proefeiland! Neem een kijkje in onze prachtige buurttuin.


Moestuinvereniging Proefeiland (KvK 77719727)